Savjeti

Kako omega-3 zaista utiče na naše srce?

Jedna od najizazovnijih prehrambenih mjera u pogledu pozitivnog utjecaja na zdravlje srca je povećan unos omega-3 masnih kiselina. 

Ne jedan, nego 21 najvažniji vitamin i mineral u 100 % preporučenim dnevnim dozama

Vitamini i minerali neophodni su za normalno funkcionisanje organizma, a unosimo ih raznovrsnom i uravnoteženom ishranom. Jeste li sigurni da je vaš jelovnik dovoljno dobro usklađen? U članku pročitajte više o vitaminima i mineralima i zašto je dobro uzimati dodatke ishrani.

Putna apoteka vas može poštedjeti nevolja na odmoru

Povremena putovanja dio su savremenog načina života. Koliko god bila zanimljiva i atraktivna, sa sobom nose i neke rizike na koje se treba spremiti na vrijeme.

Deset osnovnih obilježja tradicionalne mediteranske prehrane

Mediteranska prehrana prepoznata je kao zlatni standard pravilne prehrane s obzirom na to da su otkriveni mnogobrojni povoljni efekti takve prehrane na zdravlje. Takva, tradicionalna mediteranska prehrana postala je sinonim za zdravu prehranu. Istaknuti prehrambeni model vrlo je primjeren za populaciju zapadne kulture, koja želi promijeniti svoje prehrambene navike na kvalitetan način bez posljedica za zdravlje.

Deset savjeta za pomoć u normalnom funkcioniranju probavnog sistema

Probava je vrlo složen proces koji se događa pod uticajem mnogobrojnih enzima i hormona. U našim crijevima je milijarda dobrih bakterija koje su zadužene i za ravnotežu u probavnom sistemu, a zahvaljujući njima i uravnoteženoj prehrani, moguće je osigurati optimalnu opskrbljenost hranjivim materijama.

Deset savjeta za „razgibavanje” mozga

Kao i kad je riječ o drugim kognitivnim sposobnostima, tako i za pamćenje vrijedi pravilo da će se duže održati ako se njime koristimo, tj. ako ga uvježbavamo, odnosno ostanemo mentalno aktivni. Zato je tzv. brain fitness iznimno važan.

Kako prehranom održati kolagen i mladolik izgled

Znate li da je kolagen najzastupljeniji protein u koži i čini čak 70 % njenog sastava? Kolagen je ujedno najzastupljeniji protein u ljudskom organizmu, posebno kod zdravih osoba, a osim za kožu, važan je sastojak svih vezivnih tkiva kostiju, mišića, tetiva i krvnih žila.

Probavni sistem i imunitet

Hipokrat: „Ti si ono što jedeš, hrana neka ti bude lijek, a ne lijekovi hrana.” Zahvaljujući probavnom sistemu organizam snadbjevamo hranjivim materijama koje su potrebne za zdravlje, energiju, rast i razvoj. Razgradnja hrane počinje u usnoj šupljini gdje se žvakanjem trga i vlaži sa slinom.

Godine nisu prepreka za tjelesnu aktivnost

Proces starenja normalna je fiziološka pojava i traje neprekidno od začeća do kraja života. Tokom starenja događaju se određene fiziološke promjene, a najmanje polovina promjena koje se pripisuju starenju može se povezati s neaktivnošću. Ukorijenjenoje mišljenje da je starost prepreka za fizičku aktivnost i vježbanje.

Zdravlje srca i mediteranska prehrana

Mediteranska prehrana već se dugo godina smatra najboljom prehranom u svijetu. O mediteranskoj prehrani i mediteranskoj dijeti napisane su mnoge knjige. Glavna su načela takve prehrane količinski manji obroci, ali se zato jede češće. Mediteranska prehrana je usko vezana za područja u kojima se tradicionalno uzgajaju masline te za ribolov. U Hrvatskoj se posljednjih godina bilježi blagi porast upotrebe maslinovog ulja, no to je još premalo s obzirom na to da imamo maslinova ulja najboljeg svjetskog kvaliteta.