Eugen Viktor Feller

O M.E.V. Felleru®

M.E.V. Feller® proizvodi rezultat su vlastitog istraživanja i razvoja koji poštuje najzahtjevnije standarde farmaceutske proizvodnje. Koristeći se savremenom tehnologijom i visokim kvalitetom, M.E.V. Feller® proizvodi pacijentima osiguravaju široku paletu dodataka prehrani i medicinskih proizvoda za odgovorno unapređenje i očuvanje zdravlja uz stručnu preporuku farmaceuta.

Zagarantovan kvalitet

Usmjeren na farmaceutsku izvrsnost, M.E.V. Feller® simbol je provjerenog kvaliteta te pravilnog i sigurnog izbora. Naš je glavni cilj pružiti samo najbolje doktorima i farmaceutima te njihovim pacijentima. Visok kvalitet M.E.V. Feller proizvoda temelji se na naučnim dokazima i inovativnosti koji su u skladu s našom strogom politikom kvaliteta. 

Efikasnost je važna

M.E.V. Feller® formulacije slijede stroge kriterijume kvaliteta i visoke standarde farmaceutske izvrsnosti. Naši su stručnjaci, kombinacijom opširnih stručnih znanja i naučnim istraživanjima, razvili inovativne formule koristeći se izrazito efikasnim provjerenim sastojcima. 

Obavezujemo se struci

Vodeći se preporukom Svjetske zdravstvene organizacije, koja ističe prijeko potrebnu savjetodavnu ulogu farmaceuta u odgovornom samoliječenju, posebno ističemo upotrebu bezreceptnih proizvoda kao sigurnih i efikasnih ako se primjenjuju prema uputstvu i uz prikladno savjetovanje. Smjernice stručnjaka neophodan su dio dugoročne dobrobiti pacijenata te su M.E.V. Feller® formulacije dostupne samo u apotekama i na specijaliziranim mjestima izdavanja proizvoda, uz stručan savjet.

Obavezujemo se pacijentima

M.E.V. Feller® formulacije slijede stroge kriterijume kvaliteta i visoke standarde farmaceutske izvrsnosti. Naši su stručnjaci, kombinacijom opširnih stručnih znanja i naučnim istraživanjima, razvili inovativne formule koristeći se visokopotentnim provjerenim sastojcima.

Historija

Magistar Eugen Viktor Feller – apotekar i velikan 

Eugen Viktor Feller (Lavov, Lemberg 1871. – Zagreb, 1936.), apotekar i preduzetnik, velikan europske farmacije, dvorski apotekar Njegove Visosti princa Filipa Burbonskog, svojom vizijom osvojio je svijet iz tada malene Donje Stubice. Kao pomoćnik u apoteci K Angjelu čuvaru, vlasnika Adolfa Alfonsa Thierryja de Chateauvieuxa, stiče prijeko potrebno znanje o proizvodnji i prodaji lijekova. To mu je znanje poslije pomoglo u pokretanju vlastite proizvodnje, najprije u Grubišnom Polju, a zatim otvara apoteku K Svetom Trojstvu u Donjoj Stubici, gdje je sagrađena i fabrika s laboratorijom. 

Elsa – liječi sve

Koristeći se tajnom recepturom, Feller je proizveo eliksir Elsa-fluid, koji je nazvan po njegovoj majci. Eliksir je liječio „sve bolesti”, tj. bolove u zglobovima, prehladu, bol u leđima, glavobolju, zubobolju, a prodao je više od 27 miliona bočica. Uz Elsa-fluid, Feller je u Stubici proizvodio i druge Elsa proizvode, na primjer Tjerajuće Elsa-pilule za poboljšanje probave, sredstvo za čišćenje čiji je glavni sastojak bila rabarbara, Fellerove šećerne pastile protiv glista pod nazivom Elsa bile su namijenjene ponajprije djeci, ali izvrsno djeluju i na odrasle. Elsa-švedske kapi zapravo je bio liker za trbuh, a koristio se za probavu i poticanje apetita. Protiv kašlja i boli u prsima Feller je proizvodio Elsa-zagorski sok, a protiv slabokrvnosti Elsa-kina-željezno vino. Za dug život u ponudi je bilo Elsa riblje ulje, koje jača svakoga, posebno slabe žene i djecu, Elsa-Mentolni klinčić, kojim su se uklanjale glavobolja i migrena, ali je ublažavao i posljedice uboda insekata. Uz vlastite proizvode Elsa, vizionar Feller nudio je i druge lijekove za probavu kao što su Sehoferov balzam, Hofmanove kapi, a protiv kašlja krečno-željezni sirup, Hega šećeriće, prah za kašalj (fijakerski prah). Među ženama bili su popularni Fellerovi Elsa proizvodi za ljepotu, osobito za kožu i kosu, na primjer Elsa katran sapun, medicinski sapun ljepote i zdravlja i Elsa pomada za lice, za koju se u reklamama tvrdilo da od nje nestaju komedoni, jetrene i sunčane pjege te da onaj ko se njom služi duže vrijeme ima kožu čistu kao snijeg. Za lijepu i zdravu kosu proizvodio je Elsa Tannonchinu pomadu za rast kose i Elsa-žestu za kosu. Muškarcima su bili namijenjeni Fellerova mast za brk te Elsa-sapun za brijanje.

Iz Donje Stubice u Ameriku

Godine 1908. iz Donje Stubice poštom se slalo od 300 do 400 pošiljki lijeka na dan i primalo gotovo isto toliko novčanih uputnica. Feller je osvojio tržište Austrije, Njemačke i ostalih europskih zemalja, te Egipta, Kine, Japana i Amerike, u koju se eliksir posebno izvozio u doba prohibicije jer je u velikom postotku sadržavao alkohol.

O reklamiranju farmaceutskih preparata E. V. Feller je mnogo naučio od A. Thierryja u Pregradi, koji je vještim reklamama postigao velik uspjeh u prodaji svojih specijaliteta. Njegova uspješnost doprinijela je razvoju Hrvatskog zagorja, posebno Donje Stubice. Nakon njegove smrti, posao preuzimaju njegovi sinovi, sve do 1943., kada se fabrika i apoteka zatvaraju. Zgrada nekadašnje Fellerove fabrike – laboratorija u Donjoj Stubici, 1994. proglašena je zaštićenim kulturnim dobrom. 

Izvor: Stručni rad: Apoteka Eugena Viktora Fellera u Donjoj Stubici, Lorka Lončar; Muzeji Hrvatskog zagorja – Muzej seljačkih buna, Gornja Stubica

Vremenska crta

1899.

Otvorena apoteka “K Svetom Trojstvu” u Donjoj Stubici, vlasnika Eugena Viktora Fellera

1901.

Eugen Viktor Feller počinje proizvoditi svjetski poznati eliksir Elsa-fluid

1916.

Poznati apotekar Žiga Ključec, mnogi stručnjaci i mladi apotekari priključuju se uspješnoj Fellerovoj priči

1900. - 1942.

U Donjoj Stubici, Feller proizvodi:

  • Elsa-fluid
  • Tjerajuće Elsa-pilule
  • Elsa riblje ulje
  • Fellerove šećerne pastile protiv glista
  • Elsa-švedske kapi
  • Elsa-zagorski sok
  • Elsa-kina-željezno vino

1936.

Apoteku i proizvodnju preuzima Kazimir Feller, nakon smrti oca Eugena Viktora Fellera

1942.

Prestanak proizvodnje Elsa-fluida; ukupno proizvedeno 27 miliona bočica

1994.

Zgrada nekadašnje Fellerove fabrike-laboratorije u Donjoj Stubici proglašena zaštićenim kulturnim dobrom

2002.

Osnovana firma Salvus d.o.o.

2006.

Završena obnova i restauriranje zgrade Fellerove fabrike – laboratorije

2019.

Otvoren poslovnoproizvodni pogon Salvusa u kojem se oživljava proizvodnja brenda M.E.V. Feller®

2020.

M.E.V. Feller® – Zdravlje s potpisom

O Salvusu

Salvus d. o .o. moderna je regionalna kompanija osnovana 2002. godine u Hrvatskoj, a poslovanje temelji na veleprodaji lijekova, medicinskih proizvoda, dodataka prehrani i kozmetike te na strateškom razvoju i izgradnji uspješnih, poznatih i inovativnih brendova. Osim u Hrvatskoj, također poslujemo u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Sloveniji, Kosovu, Albaniji i Austriji.

Firma Salvus d. o. o. ponosni je dugogodišnji partner apotekama, bolnicama i ostalim zdravstvenim ustanovama, a krajnji joj je cilj poboljšanje kvaliteta života pacijenata.

Uz veleprodaju, imamo maloprodajnu mrežu u sedam gradova širom Hrvatske.

Naš rast i razvoj rezultat su poslovne usmjerenosti na zadovoljstvo naših korisnika, poslovnih partnera i zaposlenika.

Visoko smo efikasna i organizirana firma te kvalitetan i pouzdan partner svojim kupcima i dobavljačima. Vode nas strast i entuzijazam u provođenju postavljenih ciljeva, a svoj uspjeh temeljimo na visokim standardima kvaliteta koji su vidljivi i u našem načinu upravljanja ljudskim potencijalima te u efikasnoj organizacijskoj strukturi.

salvushealth.com

EU Projekt

naziv projekta:

Salvus – Zdrava rješenja za rast i razvoj konkurentnosti

 

korisnik:

Salvus d.o.o.

 

kratak opis projekta:

Firma Salvus d. o. o. je na konkurs „Kompetentnost i razvoj MSP”, ref. oznaka KK.03.2.1.05, prijavila projekt ulaganja u proizvodne kapacitete i mašine. Sprovođenjem projekta „Salvus – Zdrava rješenja za rast i razvoj konkurentnosti” firma Salvus d. o. o. izgradit će proizvodno-skladišne prostore te nabaviti potrebnu opremu, što će omogućiti proširenje poslovne djelatnosti na proizvodnju te povećati efikasnost ukupnog poslovanja društva. Sprovođenje projekta ojačat će tržišnu konkurentnost firme na domaćem i međunarodnom tržištu, što će povećati prihode od prodaje te omogućiti nova zapošljavanja. Projektne aktivnosti uključuju nabavku radova, različitih usluga i opreme.

 

ciljevi i očekivani rezultati projekta (operacije):

Opći je cilj projekta doprinijela jačanju regionalne konkurentnosti malog i srednjeg preduzetništva povećanjem produktivnosti i konkurentnosti firme Salvus d. o. o. Izgradnjom proizvodne hale sa skladišnim i upravnim prostorom te nabavkom novih mašina i opreme omogućit će se dalji razvoj te povećati udio na domaćem i međunarodnom tržištu, odnosno povećati prihode od prodaje i prihode od izvoza odgovarajući pritom na zahtjeve kupaca uz istovremeno očuvanje postojećih radnih mjesta i zapošljavanje novih radnika.

 

ukupna vrijednost projekta:

45.515.400,00 HRK

 

iznos koji sufinansira EU:

16.402.723,95 HRK

 

razdoblje sprovođenja projekta:

od 12. oktobra 2017. do 12. juna 2019.

 

kontakt osoba:

Tea Milički, mag. oec., tea.milicki@salvushealth.com

 

Projekt je sufinansirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sadržaj mrežne stranice isključiva je odgovornost firme Salvus d.o.o.

 

www.strukturnifondovi.hr

www.hamagbicro.hr