Depresioni veror: Çfarë është dhe si ta shmangni atë?

Vera është (e shkujdesur)?

Gjatë stinës së verës, rrjetet sociale vazhdimisht na kënaqin me pamjet e plazheve të bukura të rrethuara nga pyjet me pisha. Megjithatë, realiteti është se pushimet vjetore zgjasin shumë shkurt në krahasim me të gjithë periudhën e vapës së verës. Pavarësisht se ne e perceptojmë në mënyrë romantike verën si një periudhë relaksi, detyrimet e përditshme, në punë apo në jetën private, janë po aq stresuese për shumicën prej nesh gjatë periudhës së verës. Me ardhjen e ditëve me diell dhe rritjen e temperaturave, rritet edhe nevoja e trupit tonë për mbrojtje më të madhe nga rrezatimi diellor dhe marrja shtesë e lëngjeve.

Depresioni i verës është "SAD"=seasonal affective disorder

është një term që përshkruan një gjendje psikologjike që mund të ndodhë gjatë verës. I përket çrregullimit afektiv sezonal (SAD) dhe zyrtarisht klasifikohet si një nënlloj i çrregullimit depresiv.1 Intensiteti i simptomave mund të ndryshojë, por simptomat karakteristike që shfaqen janë nervozizmi, ankthi dhe shqetësimi. Pagjumësia ose problemet me rënien në gjumë janë shkaqet kryesore. Oreksi zvogëlohet dhe mund të ndodhë humbje e konsiderueshme në peshë. Shkaqet e kësaj gjendje kërkohen në çrregullimet e ritmit cirkadian për shkak të ditëve më të gjata ose ekspozimit të shtuar ndaj stresit, ndërkohë që ne zhonglim mes detyrave të përditshme dhe “shijimit të verës”. Edhe pse mund të zhvillohet tek kushdo, është treguar të ndodhë më shpesh tek të rriturit më të rinj dhe madje disa herë më shpesh tek femrat sesa tek meshkujt.1

Si të ndikoni pozitivisht në disponimin tuaj?

Një dietë e shëndetshme dhe e ekuilibruar dhe zakone të mira jetese në formën e ushtrimeve të rregullta, gjatë verës, mund të jenë vërtet çelësi për të kapërcyer më lehtë sfidat e përditshme. Studime të shumta kanë treguar se marrja e lëndëve ushqyese kryesore përmirëson ndjeshëm gjendjen dhe zvogëlon ashpërsinë e simptomave të depresionit.2 Lëndët ushqyese përkufizohen si ushqim ose një pjesë e ushqimit që ka një efekt të dobishëm në reduktimin e simptomave të një sëmundjeje të caktuar. Së bashku me acidet yndyrore omega, vitaminën D dhe acidin folik, magnezi, një mineral thelbësor i njohur për të gjithë ne, është një nga ushqyesit kryesorë për shëndetin e sistemit nervor.

1. Roecklein KA, Rohan KJ. Seasonal affective disorder: an overview and update. Psychiatry (Edgmont). 2005 Jan;2(1):20-6. PMID: 21179639; PMCID: PMC3004726.   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3004726/?report=classic
2. Alvarez-Mon MA et Al. Exploring the Role of Nutraceuticals in Major Depressive Disorder (MDD): Rationale, State of the Art and Future Prospects. Pharmaceuticals (Basel). 2021 Aug 21;14(8):821. doi: 10.3390/ph14080821. PMID: 34451918; PMCID: PMC8399392. 10.3390/ph14080821
3. Eby GA, Eby KL. Rapid recovery from major depression using magnesium treatment. Med Hypotheses. 2006;67(2):362-70. doi: 10.1016/j.mehy.2006.01.047. Epub 2006 Mar 20. PMID: 16542786.  10.1016/j.mehy.2006.01.047