Dhjetë tiparet themelore të dietës tradicionale mesdhetare

Dieta mesdhetare është njohur si standardi i artë i ushqimit të duhur, duke qenë se janë zbuluar shumë efekte të dobishme shëndetësore të një diete të tillë. Një dietë e tillë tradicionale mesdhetare është bërë sinonimi i dietes së shëndetshme. Modeli i spikatur i ushqimit është shumë i përshtatshëm për popullatën e kulturës perëndimore, e cila dëshiron të ndryshojë zakonet e saj të ngrënies në mënyrë cilësore pa pasoja për shëndetin.

  1. Larmi ushqimesh me origjinë bimore, përfshirë frutat dhe perimet, patatet, bukën, drithërat, bishtajoret, arrat dhe farat.
  2. Përdorim minimal i ushqimeve të përpunuara dhe, kur është e mundur, përdorimi i frutave dhe perimeve të freskëta sezonale vendase, me të cilën sigurohet përdorimi maksimal i mikroelementëve dhe antioksidantëve në ushqim.
  3. Vaji i ullirit si njësia bazë e yndyrës, e cila zëvendëson të gjithë vajrat dhe yndyrnat e tjera (përfshirë gjalpin dhe margarinën).
  4. Konsumi i përditshëm, por i moderuar i djathit (90 g / në javë) dhe kosit (1 filxhan / në ditë) (produkte pa yndyrë ose me pak yndyrë).
  5. Konsumi i pakët deri i moderuar i peshkut dhe shpendëve në javë dhe 0 - 4 vezë në javë (përfshirë ato që përdoren në përgatitjen e gjellërave dhe ëmbëlsirave të ndryshme).
  6. Fruta të freskëta si ëmbëlsirë tipike, dhe të ëmbla me sheqer (më shpesh me mjaltë) dhe yndyra të ngopura, jo më shumë se disa herë në javë.
  7. Mishi i kuq disa herë në muaj, dhe pa dhjamë (340 - 450 g / muaj).
  8. Konsumi i moderuar i verës, zakonisht me një vakt (rreth dy gota në ditë për burrat dhe një për gratë).
  9. Përdorimi i përditshëm i erëzave të ndryshme bimore tipike për zonën mesdhetare (rozmarinë, borzilok, rigon, etj.) dhe hudhra.
  10. Aktivitet fizik i rregullt, intensiv.