Deset saveta kao pomoć u normalnom funkcionisanju probavnog sistema

Varenje je vrlo složen proces koji se odvija pod uticajem brojnih enzima i hormona. U našim crevima se nalazi milijarda dobrih bakterija, koje su zadužene i za ravnotežu u probavnog sistema, a zahvaljujući njima i uravnoteženoj ishrani može se obezbediti optimalno snabdevanje hranljivim materijama. 

  1. Preporučuje se unos dovoljne količine vode, jer je za sve probavne procese voda preko potrebna. Svaki dan bi trebalo popiti 0,3 dl vode na kilogram telesne mase.
  2. Izbegavajte gazirane napitke kako se ne bi opteretio rad želuca.
  3. Preporučuje se raznovrsna ishrana bogata voćem. Povrće, mahunarke i integralne žitarice bogate biljnim vlaknima potrebni su za normalan rad creva.
  4. Svakog dana konzumirajte fermentisane mlečne proizvode.
  5. Biljna vlakna iz voća, povrća, mahunarki i integralnih žitarica nisu potrebna samo za naš probavni sistem, nego i kao hrana za „dobre bakterije”.
  6. Dobro sažvaćite hranu, jer ćete na taj način probavnim enzimima omogućiti najbolju iskorišćenost hranljivih materija.
  7. Jedite uvek u isto vreme, jer ćete tako probavni sistem održati u najboljoj formi.
  8. Izbacite loše navike, kao što su pušenje i prekomerno konzumiranje kafe i alkoholnih pića, jer tako remetite varenje.
  9. Redovno vežbanje će vam pomoći da održite telesnu masu i zdrav probavni sistem.
  10. Pronađite aktivnosti koje će vam pomoći da smanjite stres i redovno ih sprovodite.