Pravila o korišćenju kolačića

Šta su kolačići?

Kolačić je mala tekstualna datoteka koja se čuva na računaru ili mobilnom uređaju tokom posete nekom veb-sajtu. Pomoću kolačića veb-sajt pamti vaše aktivnosti i željene postavke (na primer, podatke za prijavljivanje, jezik, veličinu fonta i druge željene postavke koje se odnose na prikaz) tokom dužeg perioda pa ih nije potrebno ponovno upisivati pri svakom povratku na veb-sajt ili tokom pregleda veb-sajt.

Na koji način koristimo kolačiće?

M.E.V. Feller koristi kolačiće i slične tehnologije za nekoliko svrha, zavisno od konteksta ili proizvoda, uključujući:

 

  1. privremene korisničke kolačiće unosa (session-id) i/ili u nekim slučajevima trajne kolačiće ograničene na nekoliko sati – koristimo ih za čuvanje vaših željenih i drugih postavki na vašem uređaju, kao i za poboljšanje vašeg korisničkog iskustva. Na primer, zahvaljujući tome što su vaše željene postavke zapamćene u kolačićima, ne morate stalno da ih podešavate od početka. Pored toga, ako odustanete od nekih oglasa zasnovanih na interesima, u kolačiću na vašem uređaju sačuvaćemo vaše izbore za odustajanje.
  2. kolačiće za proveru identiteta, koji se koriste tokom pregleda sajta. Taj kolačić vam omogućava prelazak sa jedne stranice na drugu, bez potrebe za ponovnim prijavljivanjem na svakoj stranici. Podatke za prijavljivanje možete zapamtiti, tako da ne morate da se prijavljujete svaki put kada se vratite na veb-sajt.
  3. korisničke bezbednosne kolačiće, pomoću kojih se otkrivaju zloupotrebe identiteta i koji su ograničenog trajanja – koristimo ih za obradu informacija koje nam omogućavaju bezbednost, kao i za otkrivanje prevara i zloupotreba.
  4. kolačiće multimedijalnih sadržaja, kao što su kolačići za Flash Player, tokom pregleda sajta.
  5. kolačiće koji omogućavaju učitavanje, tokom pregleda stranice – koristimo ih za pamćenje informacija koje nam dostavljate, a pamtimo ih tako što ih čuvamo u kolačiću.
  6. trajne kolačiće za prilagođavanje korisničkog interfejsa tokom pregleda sajta (ili malo duže) ‒ koristimo ih da bismo vam omogućili dostavljanje povratnih informacija na veb-sajtu.
  7. kolačiće trećih strana za deljenje dodataka društvenih mreža za prijavljene članove društvene mreže – neki naši veb-sajtovi sadrže kolačiće društvenih mreža, uključujući one koji korisnicima prijavljenim na društvenu mrežu omogućavaju deljenje sadržaja preko te mreže. To se odvija na veb-sajtu koje vam omogućavaju prijavljivanje i registraciju preko naloga društvenih mreža i ako delite sadržaj veb-sajta na društvenim mrežama (npr. putem dugmeta „Like“). Konkretni uticaji na vašu privatnost razlikovaće se od jedne društvene mreže do druge i zavisiti od postavki za privatnost koje ste izabrali na tim mrežama. Kako se upravlja tim kolačićima možete saznati na njihovim veb-sajtovima.

Uz navedene kolačiće koristimo i:

  1. kolačiće dodataka društvenih mreža koji su namenjeni praćenju.
  2. promotivne kolačiće trećih strana – koristimo ih za prikupljanje podataka o vašoj aktivnosti na mreži i za prepoznavanje vaših interesa, kako bismo vam prikazivali oglase koji bi mogli najviše da vas interesuju. Oglase zasnovane na interesima koje vam šaljemo možete i da otkažete, kao što je opisano u našim pravilima o privatnosti. Pored toga, kolačiće koristimo, na primer, da bismo evidentirali broj posetilaca koji su pregledali oglas ili koje ste oglase pregledali, kako vam se isti oglasi ne bi prikazivali više puta.
  3. analitičke kolačiće – koristimo kolačiće prve i treće strane, kao i ostale identifikatore za prikupljanje podataka o korišćenju i performansama, na primer: možemo ih koristiti za prebrojavanje jedinstvenih posetilaca na nekom veb-sajtu ili servisu, kao i za razvoj drugih statistika o radu naših veb-sajtova proizvoda, odnosno da bismo saznali kakve su performanse naših proizvoda i kako možemo da ih poboljšamo (na primer, kolačiće koristimo za prikupljanje podataka koji pomažu u raspodeli opterećenja). To omogućava da naši veb sajtovi normalno funkcionišu.

Važno je napomenuti i da neki video zapisi ugrađeni na naše sajtove koriste kolačiće za anonimno prikupljanje statistika o tome kako ste dospeli na naše sajtove i koje ste video zapise posetili.

Omogućavanje pomenutih kolačića nije neophodno za veb-sajt, ali će vam omogućiti bolji doživljaj tokom pregleda.

Ove kolačiće možete da izbrišete ili blokirate, ali u tom slučaju neke karakteristike veb-sajta možda neće funkcionisati.

Informacije u vezi sa kolačićima ne koristimo da bismo vas lično identifikovali, a podaci o uzorcima su u potpunosti pod našim nadzorom.

Pomenuti kolačići se ne koriste za ni za kakve druge svrhe osim onih koje su ovde opisane.

Da li koristimo i druge kolačiće?

Na nekima od naših sajtova ili podsajtova mogu se koristiti dodatni i/ili drugačiji kolačići od onih koje smo naveli i opisali. Na primer:

– kompanije koje angažujemo za pružanje usluga u naše ime, kao što je analitika veb-sajta, postavljaju kolačiće kada posetite naše veb-sajtove

– kompanije koje na našim veb-sajtovima isporučuju sadržaje poput video zapisa, vesti ili oglasa, postavljaju sopstvene kolačiće. Podatke koje pomenute kompanije obrađuju one koriste u skladu sa svojim pravilnicima o zaštiti podataka, što im može omogućiti prikupljanje i kombinovanje informacija o vašim aktivnostima sa više veb-sajtova, aplikacija ili veb usluga.

Detalji o njima biće vam omogućeni u trenutku kada se pojave, i tada ćemo od vas zatražiti dozvolu (ako je ranije niste dali) kako bismo sačuvali i te kolačiće.

Kako možete da kontrolišete kolačiće?

Kolačiće po potrebi možete da kontrolišete i/ili izbrišete.

Možete da izbrišete sve kolačiće koji su već sačuvani na računaru, a postavke većine pregledača omogućavaju blokiranje kolačića. Ako blokirate kolačiće, možda ćete pri svakoj poseti veb-sajtu morati ručno da prilagođavate neke željene postavke, a određene usluge i funkcije možda neće biti dostupne.

Kako se brišu kolačići?

Većina kolačića se briše lako, ali napominjemo da brisanje ili blokiranje svih kolačića može negativno da utiče na korišćenje veb-sajta.

Ako ipak odlučite da na svom računaru obrišete ili onemogućite kolačiće, potrebno je da ažurirate postavke svoga veb pregledača (informacije o načinu brisanja i onemogućavanja kolačića potražite na svom pregledaču u izboru sistema za pomoć).

Dodatne informacija o isključivanju kolačića

Trenutno postoji nekoliko veb-sajtova za isključivanje kolačića za različite usluge.

Više informacija potražite na sledećim veb-sajtovima:

www.allaboutcookies.org

www.youronlinechoices.com/hr

www.aboutads.info/choices

https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/analyticsjs/cookie-usage

http://www.addthis.com/privacy/privacy-policy

Pored navedenih, od velike pomoći mogu vam biti i sledeći veb-sajtovi:

Ponovno uspostavljanje i kontrola kolačića

Pri svakoj poseti našem veb-sajtu možete se opredeliti za ponovno uspostavljanje i kontrolu kolačića, a u svakom trenutku ih možete izbrisati i/ili izmeniti.