Eugen Viktor Feller

O liniji M.E.V. Feller®

Proizvodi linije M.E.V. Feller® rezultat su sopstvenog istraživanja i razvoja, kojima se poštuju najzahtevniji standardi farmaceutske proizvodnje. Zahvaljujući korišćenju savremene tehnologije i visokom kvalitetu, M.E.V. Feller® proizvodi obuhvataju široku paletu dodataka ishrani i medicinskih sredstava za odgovorno poboljšavanje i očuvanje zdravlja pacijenata uz stručnu preporuku farmaceuta.

Garantovani kvalitet

Usmeren na najviši farmaceutski kvalitet, M.E.V. Feller® predstavlja simbol proverenog kvaliteta, kao i pravilnog i bezbednog izbora. Naš glavni cilj je da lekarima, farmaceutima i njihovim pacijentima pružamo samo najbolje. Visok kvalitet M.E.V. Feller proizvoda zasniva se na naučnim dokazima i inovativnosti koji su u skladu sa našom strogom politikom kvaliteta.

Delotvornost je važna

Formulacije linije M.E.V. Feller® u skladu su sa strogim kriterijumima kvaliteta i visokim farmaceutskim standardima. Zahvaljujući kombinaciji opširnih stručnih znanja i naučnih istraživanja, naši stručnjaci su razvili inovativne formule, korišćenjem izuzetno delotvornih proverenih sastojaka. 

Imamo obavezu prema struci

Rukovodeći se preporukom Svetske zdravstvene organizacije, kojom se naglašava preko potrebna savetodavna uloga farmaceuta u odgovornom samolečenju, posebno ističemo upotrebu proizvoda bez recepta kao sigurnih i efikasnih ako se primenjuju prema uputstvu i uz odgovarajuće savetovanje. Smernice stručnjaka su neophodan deo dugoročne dobrobiti pacijenata pa su M.E.V. Feller® formulacije dostupne samo uz stručan savet u apotekama i na specijalizovanim mestima izdavanja proizvoda.

Imamo obavezu prema pacijentima

Formulacije linije M.E.V. Feller® u skladu su sa strogim kriterijumima kvaliteta i visokim farmaceutskim standardima. Zahvaljujući kombinaciji opširnih stručnih znanja i naučnih istraživanja, naši stručnjaci su razvili inovativne formule, korišćenjem izuzetno delotvornih proverenih sastojaka.

Istorija

Magistar Eugen Viktor Feller – farmaceut i velikan 

Eugen Viktor Feller (Lavov, Lemberg 1871. – Zagreb, 1936.), farmaceut i preduzetnik, velikan evropske farmacije, dvorski apotekar Njegovog Veličanstva princa Filipa Burbonskog, svojom vizijom osvojio je svet iz tada male Donje Stubice. Kao pripravnik u apoteci „K Angjelu čuvaru“ vlasnika Adolfa Alfonsa Thierryja de Chateauvieuxa stiče preko potrebna znanja o proizvodnji i prodaji lekova. Ta su mu znanja kasnije pomogla da pokrene sopstvenu proizvodnju u Grubišnom Polju, nakon čega otvara apoteku „K Svetom Trojstvu“ u Donjoj Stubici, gde je izgrađena i fabrika sa laboratorijom. 

Elsa – leči sve

Zahvaljujući korišćenju tajne recepture, Feller je proizveo eliksir „Elsa fluid“ koji je nazvan po njegovoj majci. Eliksir je „lečio sve bolesti”, tj. bolove u zglobovima, prehladu, bol u lumbalnom delu, glavobolju i zubobolju, a prodat je u više od 27 miliona flašica. Uz „Elsa fluid“, Feller je u Stubici proizvodio i druge Elsa proizvode –na primer, laksativne „Tjerajuće Elsa tablete“ za poboljšanje varenja (sredstvo za pražnjenje creva čiji je glavni sastojak bila rabarbara), a „Fellerove šećerne pastile proti glista“ pod nazivom „Elsa“ bile su namenjene prvenstveno deci, ali su imale odlično dejstvo i na odrasle. „Elsa švedske kapi“ predstavljale su zapravo tinkturu za stomak, koja se koristila za varenje i poboljšanje apetita. Protiv kašlja i bola u grudima Feller je proizvodio„ Elsa zagorski sok“, a protiv anemije „Elsa kina željezno vino“. Za dug život u ponudi je bilo „Elsa riblje ulje“ (koje je davalo snagu svima, a posebno slabijim ženama i deci), kao i „Elsa mentolni klinčić“, kojim su se uklanjale glavobolja i migrena, a ublažavao je i posledice uboda insekata. Uz sopstvene proizvode Elsa, vizionar Feller nudio je i druge lekove za varenje, kao što su Sehoferov balzam, Hofmanove kapi, a protiv kašlja krečno-gvozdeni sirup, Hega šećeriće i prašak za kašalj (fijakerski prašak). Kod žena su bili popularni Fellerovi Elsa proizvodi za lepotu, naročito za kožu i kosu – na primer, Elsa katran sapun, medicinski sapun lepote i zdravlja, kao i Elsa pomada za lice, za koju se u reklamama tvrdilo da od nje nestaju mitiseri, jetrene i sunčane pege, a da će onaj ko je koristi duže vreme imati kožu čistu kao sneg. Za lepu i zdravu kosu proizvodio je Elsa Tannonchinu pomadu za porast kose . Muškarcima su bili namenjeni Fellerova mast za brkove i Elsa sapun za brijanje.

Iz Donje Stubice u Ameriku

Godine 1908. iz Donje Stubice poštom se otpremalo od 300 do 400 pošiljki leka dnevno i primalo gotovo isto toliko novčanih uplata. Feller je osvojio tržište Austrije, Nemačke i ostalih evropskih zemalja, kao i Egipta, Kine, Japana i Amerike, u koju se eliksir izvozio naročito u vreme prohibicije zbog visokog procenta alkohola u svom sastavu.

O reklamiranju farmaceutskih preparata E. V. Feller je mnogo naučio od A. Thierryja u Pregradi, koji je veštim reklamama postigao veliki uspeh u prodaji svojih specijaliteta. Njegov uspeh je doprineo razvoju Hrvatskog zagorja, naročito Donje Stubice. Nakon njegove smrti, posao preuzimaju njegovi sinovi, sve do 1943. godine, kada se fabrika i apoteka zatvaraju. Zgrada nekadašnje Fellerove fabrike – laboratorije u Donjoj Stubici, 1994. godine proglašena je zaštićenim kulturnim dobrom. 

Izvor: Stručni rad „Ljekarna Eugena Viktora Fellera u Donjoj Stubici“, Lorka Lončar; Muzeji Hrvatskog zagorja – Muzej seljačkih buna, Gornja Stubica

Hronologija

1899.

Otvorena je apoteka „K Svetom Trojstvu“ u Donjoj Stubici, vlasnika Eugena Viktora Fellera

1901.

Eugen Viktor Feller započinje proizvodnju svetski poznatog eliksira „Elsa fluid“

1916.

Poznati apotekar Žiga Ključec, kao i mnogi stručnjaci i mladi apotekari priključuju se uspešnoj Fellerovoj priči

1900. - 1942.

U Donjoj Stubici Feller proizvodi:

  • Elsa fluid
  • Elsa pilule kod opstipacije
  • Elsa riblje ulje
  • Fellerove šećerne pastile protiv glista
  • Elsa švedske kapi
  • Elsa zagorski sok
  • Elsa kina vino sa gvožđem

1936.

Apoteku i proizvodnju preuzima Kazimir Feller, nakon smrti oca Eugena Viktora Fellera

1942.

Prestanak proizvodnje „Elsa fluida“; ukupno proizvedeno 27 miliona flašica

1994.

Zgrada nekadašnje Fellerove fabrike–laboratorije u Donjoj Stubici proglašena je zaštićenim kulturnim dobrom

2002.

Osnovana kompanija Salvus d.o.o.

2006.

Završena obnova i restauriranje zgrade Fellerove fabrike–laboratorije

2019.

Otvoren poslovno-proizvodni pogon kompanije Salvus, u kome oživljava proizvodnja brenda M.E.V. Feller®

2020.

M.E.V. Feller® – Zdravlje sa potpisom

O kompaniji Salvus

Salvus d. o .o. je moderna regionalna kompanija osnovana 2002. godine u Hrvatskoj, a poslovanje zasniva na veleprodaji lekova, medicinskih sredstava, dodataka ishrani i kozmetike, kao i na strateškom razvoju i izgradnji uspešnih, poznatih i inovativnih brendova. Osim u Hrvatskoj, kompanija posluje i u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Sloveniji, Albaniji i Austriji.

Kompanija Salvus d. o. o. je ponosni i dugogodišnji partner apotekama, bolnicama i ostalim zdravstvenim ustanovama, a krajnji joj je cilj poboljšanje kvaliteta života pacijenata.

Uz veleprodaju imamo maloprodajnu mrežu u sedam gradova širom Hrvatske.

Naš rast i razvoj su rezultat poslovnog usmerenja, na zadovoljstvo naših korisnika, poslovnih partnera i zaposlenih.

Mi smo visokoefikasna i organizovana kompanija, kao i kvalitetan i pouzdan partner svojim kupcima i dobavljačima. Vode nas strast i entuzijazam u sprovođenju postavljenih ciljeva, a svoj uspeh zasnivamo na visokim standardima kvaliteta, koji su vidljivi kako u našem načinu upravljanja ljudskim potencijalima tako i u delotvornoj organizacionoj strukturi.

salvushealth.com

EU Projekat

naziv projekta:

Salvus – Zdrava rešenja za rast i razvoj konkurentnosti

 

korisnik:

Salvus d.o.o.

 

kratak opis projekta:

Kompanija Salvus d. o. o. je na konkurs „Kompetentnost i razvoj MSP“, ref. oznaka KK.03.2.1.05, prijavila projekat ulaganja u proizvodne kapacitete i uređaje. U okviru realizacije projekta „Salvus – zdrava rešenja za rast i razvoj konkurentnosti”, kompanija Salvus d. o. o. izgradiće proizvodno-skladišne prostore i nabaviti potrebnu opremu, što će omogućiti proširenje poslovne delatnosti na proizvodnju i povećati efikasnost ukupnog poslovanja društva. Realizacijom projekta ojačaće se tržišna konkurentnost kompanije na domaćem i međunarodnom tržištu, čime će se povećati prihodi od prodaje i omogućiti nova zapošljavanja. Projektne aktivnosti obuhvataju nabavku radova, različitih usluga i opreme.

 

ciljevi i očekivani rezultati projekta (operacije):

Opšti cilj projekta je doprinos jačanju regionalne konkurentnosti malog i srednjeg preduzetništva kroz povećanje produktivnosti i konkurentnosti kompanije Salvus d. o. o. Izgradnjom proizvodne hale sa skladišnim i upravnim prostorom, kao i nabavkom novih uređaja i opreme, omogućiće se dalji razvoj i povećati udeo na domaćem i međunarodnom tržištu, odnosno povećaće se prihodi od prodaje i prihodi od izvoza i pri tome odgovarati na zahteve kupaca, uz istovremeno očuvanje postojećih radnih mesta i zapošljavanje novih radnika.

 

ukupna vrednost projekta:

45.515.400,00 HRK

 

iznos koji sufinansira EU:

16.402.723,95 HRK

 

period realizacije projekta:

od 12. oktobra 2017. do 12. juna 2019.

 

osoba za kontakt:

Tea Milički, mag. oec., tea.milicki@salvushealth.com

 

Projekat je sufinansirala Evropska unija iz Evropskog fonda za regionalni razvoj.

Sadržaj veb sajta isključiva je odgovornost kompanije Salvus d.o.o.

 

www.strukturnifondovi.hr

www.hamagbicro.hr