Da li ste znali da proces starenja počinje već u 25. godini?

No, možemo li zaustaviti vreme?

Promene na koži dešavaju se u svim slojevima kože, a najvidljivije su na njenoj površini kao znakovi starenja – bore, gubitak volumena i gubitak gustine. Prvi znakovi starenja kože počinju se primećivati u periodu posle 25. godine. Nakon 30. godine koža postaje tanja, slabija, gubi sjaj, a ten postaje manje blistav. Pojavljuju se linije i sitne bore u području oko očiju i usana. Nakon 40. godine bore se sve više produbljuju, gubi se elastičnost i čvrstina kože, a konture lica i vrata postaju manje jasne.

Zašto se to događa?

S obzirom da je to spoljašnji kontakt tela s okolinom, koža nije pod uticajem samo unutrašnjeg starenja nego na njeno starenje utiču i spoljašnji faktori. Oni su mnogobrojni, a najvažniji su svakako sunce, odnosno ultraljubičasto zračenje, onečišćenje, pušenje, ishrana i nedovoljna nega, a svi oni dovode do jednog procesa, a to je oksidacioni stres koji utiče na smanjenje proizvodnje kolagena, elastina i hijaluronske kiseline.  

Što možemo učiniti?

Važna je prevencija, to jest pravilna briga o koži i nega kože, ne samo spolja nego i iznutra. Koža je sastavljena od tri sloja, od kojih svaki ima specifičnu građu i različitu ulogu pa samim tim zahteva i različite nutrijente. Neki od najvažnijih su:

KOLAGEN ‒ glavni strukturni protein u našem organizmu, a verovatno i jedan od najpoznatijih sastojaka kože. Svi smo za njega čuli, svi o njemu govore, ali zašto je zapravo bitan? Vrlo je važan za stabilnost i čvrstinu kože, a njegov nedostatak u ćeliji se može nadoknaditi povećanim unosom ishranom, odnosno dodacima ishrani koji sadrže kolagen. Preporučljivo je pri odabiru dodataka ishrani izabrati one koji sadrže hidrolizovani morski kolagen, s obzirom na to da je takav oblik strukturom najsličniji našemu, ljudskom kolagenu. Te molekule mogu povećati gustinu i promer kolagenih vlakana i povećati proizvodnju hijaluronske kiseline. Za očuvanje sinteze i funkcije kolagena važni su antioksidansi, posebno vitamini C i E.

Za zaštitu i oporavak oštećene kože vrlo su važne aminokiseline poput L-cisteina i l-metionina i vitamini B grupe i minerali poput cinka i gvožđa. Esencijalne omega 3 i omega 6 masne kiseline neizostavni su nutrijenti za postizanje zdrave i lepe kože. Hidriraju kožu, sprečavaju dehidrataciju i smanjuju nadražaje na koži. Vreme ne možemo zaustaviti, ali pomoću proizvoda bogatih nutrijentima za zdravu i lepu kožu možemo dostojanstveno stariti.

M. E. V. Feller® Livin' Beauty sadrži hidrolizovani morski kolagen, esencijalne omega masne kiseline i vitamine i minerale čije sinergijsko delovanje doprinosi očuvanju zdravlja kože, kose i noktiju.

M. E. V. Feller® Livin' Beauty – Lepota s potpisom